Guider 5 min Publicerat: 2023-06-09

7 tips för att skapa värdeskapande medarbetarsamtal

Med rätt steg skapar du lyckade medarbetar- och utvecklingssamtal. Ta gärna del av våra 7 smarta tips och råd vad du ska tänka på under medarbetarsamtalet.

Porträtt av en kvinna

1. Håll kontinuerliga one-to-ones

Många företag ser medarbetarsamtal som ett nödvändigt ont som måste genomföras en gång per år, men det behöver inte vara så. One-to-one medarbetarsamtal kan vara ett bra tillfälle för både chefer och medarbetare att utvecklas och sätta mål för att utnyttja medarbetarnas potential. 

En undersökning visar att 72 procent av företag har årliga medarbetarsamtal, men en annan undersökning visar att 86 procent av de anställda inte tycker att dessa samtal är effektiva för deras utveckling. Dessutom är årliga utvecklingssamtal dyrt. Ett företag med 10 000 medarbetare kan förvänta sig att betala mellan 2,4 och 35 miljoner dollar i arbetstimmar för dessa samtal utan att få något resultat.

Det kan vara bra att istället fokusera på regelbundna one-to-ones. 68 procent av de anställda som får regelbunden feedback känner sig mer nöjda med sin arbetsplats och 84 procent känner sig mindre utbrända, än personer som inte får några samtal alls. Regelbundna enskilda samtal kan dessutom hjälpa till att skapa en god feedback-kultur.

2. Coacha istället för att dirigera

Ett annat viktigt steg att tänka på under medarbetarsamtalet är att coacha i stället för att ge order. En ledare är någon som hjälper andra att nå sin potential, så det är viktigt att fokusera på att vägleda teammedlemmar och hjälpa dem att växa i sina roller. Det är också viktigt att komma ihåg att konstruktiv kritik inte alltid är det mest effektiva sättet att bygga upp medarbetare.

I stället kan det vara bättre att lyssna och jobba tillsammans med medarbetaren för att optimera deras arbetsuppgifter och företagets målsättningar. Ta reda på vad medarbetarens styrkor och svagheter är, samt vad deras mål och önskemål är. Detta kan hjälpa dig att vägleda dem på ett mer konstruktivt sätt.

3. Visa medarbetare hur de kan bidra till medarbetarsamtalen

Att hålla effektiva medarbetarsamtal kräver färdigheter och det är viktigt att coacha medarbetare i hur de ska delta i samtalen. Det kan vara bra att använda mallar för att strukturera samtalen och få en jämlikare process.

Dessa mallar kan också hjälpa till att förstå vad som förväntas av både chef och medarbetare under samtalet och kan innehålla frågor som kan vara användbara att ställa. Att ha en strukturerad process kan också bidra till bättre resultat från samtalen.

4. Skräddarsy medarbetarsamtalen med digitala verktyg

Traditionella medarbetarsamtal och utvecklingssamtal kan ha en brist på att de utgår från genomsnittet och inte tar hänsyn till individuella skillnader och styrkor. Digitala verktyg som Winningtemp kan hjälpa till att anpassa processer för att stödja individuella styrkor och bidra till att skapa en bättre arbetsplats.

Detta kan resultera i minskad personalomsättning, minskad negativ stress och ökad nöjdhet bland medarbetare. Winningtemp erbjuder även avstämningsverktyg som kan användas för att skräddarsy medarbetarsamtal för att passa specifikt för ditt team.

5. Förbered dina medarbetarsamtal

Det är också viktigt att ge medarbetaren möjlighet att ta upp saker de vill diskutera under samtalet. Ge dem tid att förbereda sig och ge dem en tydlig signal om att du är beredd att lyssna och hjälpa dem att utvecklas.

Det kan också vara bra att använda olika verktyg och metoder under samtalet för att få en bredare bild av medarbetarens utvecklingsbehov och för att få en mer nyanserad diskussion. Detta kan innebära att använda feedback från kollegor, att använda olika enkäter eller att använda olika typer av övningar under samtalet.

Som chef är det också viktigt att du är öppen och lyhörd för medarbetarens behov och önskemål. Se till att du ger återkoppling och stöd för att hjälpa medarbetaren att nå sina mål och utvecklas i sin roll.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha tydliga mål och syfte med medarbetarsamtal, att förbereda sig och ge medarbetaren möjlighet att delta aktivt i samtalet. Det är viktigt att vara öppen och lyhörd för medarbetarens behov och önskemål. Genom att göra så kan du skapa en meningsfull och utvecklande dialog med dina medarbetare.

6. Ta tillfället i akt och utvecklas som chef

Ordet “medarbetarsamtal” är något vilseledande. Medarbetarsamtal handlar också om att du som ledare kan utvecklas i din roll. I slutändan är medarbetarsamtal och utvecklingssamtal några av de bästa tillfällena för att växa som chef. De allra flesta arbetsplatser behöver ledarskapsutveckling.

Enligt Gallup är endast 18 procent av chefer väldigt bra på att leda andra. 20 procent är någorlunda bra på det. Under medarbetarsamtalet ska du både titta tillbaka på vad medarbetaren och du som chef gjorde bra och kunde ha gjort bättre. Be om feedback av medarbetare och öppna för diskussion.

7. Följ upp på medarbetarsamtal

Det är också bra att följa upp på samtalen och se till att åtgärder som kommer fram under samtalet verkligen blir genomförda. Att hålla regelbundna medarbetarsamtal kan vara mycket givande för både ledare och medarbetare och kan bidra till en positiv arbetskultur där medarbetarna känner sig sedda och värdefulla.

Kvinna visar något på sin dator


Vill du lära dig mer om medarbetarsamtal?

Vi strävar efter att stödja dig i att bygga upp en framgångsrik verksamhet där du inte bara attraherar talanger, utan också behåller dem på lång sikt.

Vi inser vikten av att öka engagemanget bland dina medarbetare samtidigt som vi minimerar eventuella legala risker som kan uppstå.

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur vår smarta plattform kan hjälpa dig att uppnå dina mål, boka in en kostnadsfri demo med oss. Vi ser fram emot att berätta mer om våra tjänster och hur vi kan stödja dig i att skapa en framgångsrik och hållbar verksamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av de senaste nyheterna inom HR och lär dig mer om vad vi brinner för – rättvis lönesättning.

Läs vidare

co workers sitting
Insikter

För arbetsgivare: Från reaktiv till proaktiv – 5 strategier som förebygger diskriminering

I EU ger ett engagemang för mångfald och inkludering på arbetsplatsen inte bara ett kulturellt värde utan det är också...

Insikter

Så gör du dina chefer till experter på lönesättning

Fler och fler medarbetare kräver att deras arbetsgivare blir mer transparenta kring lönesättningen på arbetsplatsen. Denna trend har pågått i...

Insikter

Hur man övervinner omedvetna fördomar på arbetsplatsen

Tror du att du är fri från fördomar? Tänk om. Omedvetna fördomar (unconscious bias) är de förutfattade meningar vi ovetandes...