Nyheter 4 min Publicerat: 2021-02-05

Författarintervju inför releasen av ”Mer jämställda löner”

Nu släpps boken ”Mer jämställda löner” av Sysarb-vd:n Daniel Edenholm och Sysarb-konsulten Ulf Gustavsson! Vi intervjuade Daniel om hur allt började, skrivprocessens gång och funderingar kring en till bok i framtiden.

Du har precis skrivit din första bok tillsammans med Sysarb-konsulten Ulf Gustavsson. Kan du berätta lite vad den handlar om?

Vi har skrivit en handbok för chefer om hur de kan och bör jobba för att få mer jämställda löner i sina organisationer.

Vad är skälet till att det blev en bok?

Jag genomförde en utbildning om lönekartläggning tillsammans med Georg Frick. Han har ett förlag som ger ut böcker och undrade om inte jag skulle kunna sammanfatta upplägget för utbildningen i en bok. Jag tänkte: ”Kul idé… Varför inte? Vi kör!”

Hur gick processen till?

Jag började jobba tillsammans med Ulf i april och vi bearbetade en innehållsförteckning. Skickade den några vändor till Georg och kände att vi hade tankar och idéer och en disposition som skulle funka.

Sedan satte vi igång, jag och Ulf. Maj till augusti var våra produktionsmånader. Vi skrev några avsnitt var, läste, argumenterade, korrigerade, och skrev lite till. Vissa kapitel flöt skrivandet på hur enkelt som helst. Några andra var trögare att få till. Vi använda ett par veckor då vi åkte iväg och fokuserade på att bara skriva. Det var nog det mest effektiva för mig. Vi behövde bara skjuta på vår deadline några veckor.

Under hösten har vi haft ett antal korrekturrundor mellan förläggaren, redaktören och oss författare. Vi har haft dialoger kring uttryck, vilken tempusform som ska användas, hur man komparerar jämställd, många kill your darlings och så vidare. Nu har vi skickat boken för sättning och sedan blir det ytterligare en korrekturrunda.

Vilka tänker du främst bör läsa boken?

Vi har skrivit boken tydligt adresserad till ”dig som chef” så självklart bör chefer läsa boken. Men jag tror att även de som arbetar med HR-frågor och fackliga företrädare som jobbar med löneprocessen får bra inspel till sitt arbete genom att läsa boken.

Om du skulle lyfta fram tre saker du helst vill att läsarna ska ta med sig från boken, vilka skulle det vara?

  • Att jobba för mer jämställda löner handlar om att identifiera utvecklingsområden och beskriva vilka aktiva åtgärder du som chef tänker genomföra för att få mer jämställda löner i ditt team.
  • Det bästa sättet att få mer jämställda löner är att ändra processen för hur lön sätts. Att justera löneskillnader som blivit fel historiskt är så klart värdefullt. Ännu mer värdefullt att säkerställa att det inte blir fel igen.
  • Våga vara transparent och prata om lönesättning med dina närmaste medarbetare. Bjud med dem på resan att arbeta för mer jämställa löner.

Kan du tänka dig att skriva en bok igen och i så fall, vad skulle du göra annorlunda då?

Ja, det kan jag verkligen. Jag kommer definitivt jobba tillsammans med någon nästa gång igen. Att komma med olika perspektiv och att få argumentera för sin sak vässar argumenten. Även när skrivkrampen infinner sig är jag ju ansvarig mot min kollega att faktiskt leverera en del inför nästa deadline. Jag är tidsoptimist – jag börjar förstå att det tar tid att skriva en bok. En lite mer realistisk tidsplan kommer det bli nästa gång!

Om Daniel

Namn: Daniel Edenholm

Ålder: 46 år

Bor: Arboga

Gör: VD på Sysarb

Livsmotto: ”Varför inte? Vi kör!”

Boken ”Mer jämställda löner” av Daniel Edenholm och Ulf Gustavsson finns att köpa här!

Läs vidare

Insikter

Sveriges djärva drag: Banar väg för lönetransparens i EU

Sverige har precis höjt ribban genom att bli det första EU-landet att lansera ett banbrytande förslag för hur lönetransparensdirektivet ska...

Insikter

Jobbarkitektur: Ert ramverk för karriärutveckling

Hur kommer det sig att vissa organisationer fungerar smidigt medan andra kämpar med kaos? Hemligheten ligger ofta i en väl...

Personer skrattar
Insikter

3 viktiga saker att förstå innan ni inför lönetransparens

Att implementera lönetransparens är ett strategiskt steg mot rättvis ersättning, efterlevnad av lagkrav och ett ökat förtroende bland medarbetarna. För...