Ledarskap 3 min Publicerat: 2022-10-27

Intervju med Sysarbs grundare och vd: Daniel Edenholm

Om 10 år bidrar Sysarb till att skapa ”Fair Pay Employer” världen över, säger Daniel Edenholm, grundare och vd av Sysarb. Läs om hur idén om Sysarb föddes och vilka med- och motgångar som stötts på under resan.

Har du alltid drömt om att vara en entreprenör?

Nej det kan jag inte säga, Däremot har jag nog sedan senare delen av tonåren hamnat i situationer där jag ser något som behöver lösas. Och om ingen annan hittar en lösning får jag bidra till det. Jag ser problem och lösningar överallt.

När och hur startade visionen om Sysarb?

I början av 2000-talet var jag med och anlitade ett konsultföretag med två konsulter (Thomas och Kjell-Åke Selberg) när jag jobbade som förhandlare på en stor kommun. Vi brottades en del med metoden för hur man skulle genomföra en lönekartläggning på bästa sättet. Efter en rätt kort tid blev jag anställd som nr 3 i konsultbolaget. Vi såg behovet av ett nytt smart IT-verktyg för att systematisera och förenkla arbetet med lönekartläggning. Sysarb AB och systemet som då hette MIA såg dagens ljus 2005.

Vad har varit det bästa med resan hittills?

Det bästa men också det svåraste – att se verksamheten snurra utan att jag tvångsmässigt känner att jag måste peta i allt. Vi har lyckats rekrytera medarbetare som lyckas i sitt arbete som verkligen gör skillnad för våra kunder.

Det sägs att en stor del av att vara entreprenör handlar om att misslyckas – har du misslyckats med något som du möjligtvis är tacksam för idag?

Jag tror misslyckande och utveckling går hand i hand. Det jag har lärt mig av mina framgångar men ännu mer mina misslyckanden har bidragit till att jag är den jag är idag. Oavsett entreprenörskap eller ej.

Daniel Edenholm

Grundare & VD, Sysarb

Vad för råd skulle du vilja ge till någon som är rädd för att misslyckas?

Att misslyckas med en uppgift betyder inte att du är misslyckad som människa. Ditt värde är större än så. Jag misslyckas hela tiden. Det gäller att omge sig med människor som tål det, som ändå tror på dig och som ser att resan går i rätt riktning. Men jag kanske tar lite väl många risker. Samtidigt kan vi aldrig utvecklas om vi inte vågar riskera det vi har idag.

Vad är din vision kring bolaget om 10 år? 

Jag ser och tror att Sysarb bidrar till att skapa ”Fair Pay Employer” världen över. Arbetsgivare som har tydliga och transparenta lönemodeller som chefer efterlever som visar att kvinnor och män lönesätts på samma grunder. Jag tror faktiskt att vi kommer påverka världen i en positiv riktning inom tio år.

Om du kunde se in i framtiden, hur tror du att utvecklingen av jämställda löner ser ut?

Jag tror att vi kommer få se ett självreglerande system framöver. Med krav på transparens i lönesättningen kommer arbetsgivare ge större tyngd åt frågan för att kunna behålla och rekrytera personal. Att ha löneskillnader som skiljer kommer göra ont. Det är inte attraktivt.

Läs vidare

co workers sitting
Insikter

För arbetsgivare: Från reaktiv till proaktiv – 5 strategier som förebygger diskriminering

I EU ger ett engagemang för mångfald och inkludering på arbetsplatsen inte bara ett kulturellt värde utan det är också...

Insikter

Så gör du dina chefer till experter på lönesättning

Fler och fler medarbetare kräver att deras arbetsgivare blir mer transparenta kring lönesättningen på arbetsplatsen. Denna trend har pågått i...

Insikter

Hur man övervinner omedvetna fördomar på arbetsplatsen

Tror du att du är fri från fördomar? Tänk om. Omedvetna fördomar (unconscious bias) är de förutfattade meningar vi ovetandes...